Marina Aarts

Curriculum vitae

Marina Aarts studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1981 behaalde zij daar haar doctoraal examen.

Haar opleiding tot expert Oude Meesters ontving zij bij Christie’s Amsterdam waar zij van 1981 – 2002 in dienst was, eerst als assistent en later als hoofd van de afdeling Oude Meesters.

In 1992 deed zij het examen tot beëdigd taxateur schilderijen 17e – 20e eeuw.

Sinds 2003 is Marina Aarts zelfstandig gevestigd als Fine Art Consultant.

Marina Aarts schreef artikelen in Tableau en voor diverse particuliere opdrachtgevers.

Zij was in 2009 en 2010 bestuurslid van de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in roerende goederen te Amsterdam (www.federatie-tmv.nl) en zij is bestuurslid van de Stichting Horst Gerson Lezingen te Groningen (http://gersonlectures.com/)

Marina spreekt Engels, Duits, Frans en Italiaans.

Hoogtepunten van Marina Aarts

 

Jan Lievens - Liefdespaar

Een 'ontdekking' is de droom van iedere kunstexpert. Voor mij werd deze droom werkelijkheid toen ik in 1998 dit ‘Liefdespaar’ onder ogen kreeg. Het duurde slechts enkele seconden om te beseffen dat dit een vroeg werk uit omstreeks 1625 door Jan Lievens was. Het was nooit eerder als zodanig herkend. De veiling bij Christie’s in hetzelfde jaar was een sensatie. Het schilderij bracht fl. 2.200.000 op. Dit is nog steeds de hoogste prijs die ooit voor een kunstwerk op een openbare veiling in Nederland betaald werd.

Jan Lievens - Liefdespaar

Jacob van Ruisdael – Een knotwilg bij een duinmeer

Dit schilderij is een hoogtepunt in het oeuvre van de jonge Jacob van Ruisdael en dateert uit omstreeks 1648/9. Het is de tijd dat Van Ruisdael in Haarlem woonde en met zijn schetsboek de duinen introk. De daar gemaakte tekeningen werkte hij later in het atelier uit tot schilderijen, die zowel poëtische visies als waarheidsgetrouwe gezichten van het duingebied rondom Haarlem omstreeks 1650 zijn.

De veiling van het schilderij betekende een doorbraak, want nooit eerder werd er voor het vroege werk van Van Ruisdael zo veel betaald: fl. 1.600.000.

Jacob van Ruisdael – Een knotwilg bij een duinmeer

Joachim de Beuckelaer – De vier elementen

Deze serie schilderijen vormde het hoogtepunt van mijn carrière bij Christie’s. De veiling vond plaats op 13 december 2000 in Londen. Mijn taak bestond eruit om de schilderijen voor de veiling te verzekeren, met de verkoper te onderhandelen over de voorwaarden, de catalogusteksten te schrijven en herkomstonderzoek te doen.

De serie is nu te zien in The National Gallery in Londen.

Joachim de Beuckelaer Joachim de Beuckelaer Joachim de Beuckelaer Joachim de Beuckelaer